Verschueren Unit Pijporgel met MIDI

Op deze pagina laat ik iets zien van een project “midificeren van het Verschueren unit orgel”.

Inmiddels heb ik het orgel verkocht, maar blijft het midificeren een interessante bezigheid waarmee ik ook anderen hoop te inspireren.

Deze pagina was wegens een hack van mijn server een tijd offline. Ik heb de originele teksten niet meer, maar wel de plaatjes en de Arduino code. Die voeg ik op deze site bij.

Deze unit-versie was opgebouwd uit

Holpijp 8vt: 80 pijpen vanaf C-groot

Prestant 4vt: 68 pijpen vanaf C-groot

Quint 2 2/3vt: 68 pijpen vanaf C-groot

Cymbal 2st: 24 pijpen (2×12)

De code voor Arduino die ik heb gebruikt om de 228 pijpen aan te sturen:

In bovenstaande schema’s maakte ik 64 outputs uit de Arduino. In de code stuur ik seriële data naar de print die omgezet wordt naar de 64 outputs. Met 2803 drivers stuur ik de magneten aan. De ULN2803 schakelt naar 0. Dus bij activiteit loopt er stroom naar de massa. Deze IC’s werkte naar behoren zonder oververhit te raken. Ik heb geen duurtest uitgevoerd. Misschien dat als je een noot een half uur vast houdt de ic zal verbranden…

Op de print zit ook een midi-in. Die stuur ik naar de serial-in op de Arduino.

Ik gebruikte de Arduino MEGA vanwege de 4 seriële ingangen. Daardoor kon ik 2 midi in gebruiken. Dat gaf mij de gelegenheid om meerdere devices aan te sluiten en de print daarnaast makkelijk te kunnen programmeren.